Ann Lamon bij presentatie ‘Jungle’

24 september 2018 § Een reactie plaatsen

Boekpresentatie ‘Jungle: berichten uit transitland’ 19 september 2018, Boekhandel De Zondvloed, Mechelen.

Tekst na kindernamen

Elke naam is een traan.  Voor elk kind uit transitland trokken we aan de alarmbel. Al deze kinderen met hun trieste verhalen uit de transitkampen blijven voor altijd in ons hart, zelfs als de publieke aandacht verdwenen is. Sommigen hebben ondertussen gelukkig een dak boven het hoofd en een zekere toekomst, anderen wachten bang de afhandeling van hun asieldossier af. Maar nog steeds dolen minderjarigen rond in transitkampen en worden ze blootgesteld aan ernstig gevaar. Wij, gewone burgers, met beperkte mogelijkheden om het beleid te veranderen, vragen al vele jaren een menselijke aanpak met grensoverschrijdende constructieve oplossingen en humanitaire corridors.

Het engagement blijft doorgaan. Tot vandaag blijven burgers met hulpgoederen naar de jungles trekken en worden dagelijks honderden vluchtelingen en migranten opgevangen bij mensen thuis. Dit is méér dan mensen die al heel lang onderweg zijn louter een bed aanbieden en ze de gelegenheid geven zich te wassen en wat tot rust te komen. Dit is stil verzet. Dit is het weerwoord van de burger op een gebrekkig beleid.

Ik ben niet meer dezelfde mens die ik was voor de jungle. De schaduw van oorlog heeft zich in me genesteld. Een zachte droefheid is mijn hart binnengeslopen en wiegt stil mee, als een bries door een treurwilg. Wij leerden van hen en zij van ons. Over liefde, die sterker is dan angst, die zin geeft aan het leven, die niet gehoorzaamt aan stromen van afgunst en vijandschap. Dit is liefde die ons doet groeien als mens en weinig obstakels kent. Dit is liefde die komt vanuit ons hart.

Geen liefde die verblindt maar een universele kracht die onze ogen heeft geopend. Dit is verbondenheid, op de fundamenten van het leven. Elkaar begrijpen zonder gemeenschappelijke taal. We sloten een moederpact. We deden een universele belofte, moeders onderling over de hele wereld, om te zorgen voor elkaars kinderen. We beloofden een stem te zijn voor hen die niet gehoord worden. En ik zal altijd aan de zijde staan van mensen die oorlog en geweld ontvluchten. Want vluchteling worden, dat is kiezen voor het leven. We moeten zorgen voor elkaar, voor onze samenleving. Over alle grenzen heen.

Ann Lamon

 

Vrijdag Jungle 3D

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Wat is dit?

Je leest nu Ann Lamon bij presentatie ‘Jungle’ voor VrijdagBlog.

Meta

%d bloggers liken dit: